11 Ekim 2011 Salı

KİTAP OKUMADA GENEL DURUMUMUZ



         Batı’nın gelişmiş denilen ülkelerinde belirlenmiş günlük ihtiyaçlar listesinde kitap, 18. sırada yer alırken ülkemizde  235. sıradadır.

         Dünya ortalamasına göre yılda kişi başına kitaba ödenen para 2.5 TL’dir. Ülkemizde kişi başına yılda kitaba harcanan para ortalama 80 kuruş’tur.

         Dünya ülkelerinin kitap okumaya ayırdığı zaman ortalaması, bizim kitap okumaya ayırdığımız zamandan 3 kat daha fazladır.

         Bir Japon bir yılda ortalama 25 kitap, bir İsviçreli 10 kitap, bir Fransız 7 kitap okuyor. Ülkemizde ise 6 kişiye yılda sadece 1 kitap düşüyor.

         Diğer ülke öğrencilerinin çoğunun evinde 25’ten fazla kitap var. Ülkemizde ise öğrencilerimizin yalnızca %19’u 25’ten fazla kitaba sahip.

         Gençlerimizin % 70’i hiç kitap okumuyor.

         Nüfusumuzun % 40’ı hayatı boyunca kütüphaneye hiç gitmiyor. Kütüphaneye gidenlerin yalnızca % 8’i kitap okuma amacıyla gidiyor.

         Kitap okumaya özel bir zaman ayırmamız gerektiğini düşünüyoruz. Oysa Japonya’da “ayakta okumak” diye bir deyim var. Çünkü insanlar otobüste, metroda, trende, yolda; yani her yerde ve her an okuyorlar. Biz ise kitap okumaya zaman bulamamaktan şikayetçiyiz.



         OKUMAMA ALIŞKANLIĞIMIZI OKUMA ALIŞKANLIĞINA DÖNÜŞTÜRELİM.


         OKUMA KÜLTÜRÜ KAZANALIM.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder